Heippa! Tässä vajaassa kuukaudessa mitä oon täällä ollut, niin mieleen on tullut jo monta asiaa, jotka on täällä tosi erilaisia kuin Suomessa. Nämä pätee tietysti vain näihin kahteen madridlaiseen perheeseen, joissa oon asunut, ja vaihtelee tosi paljon perheestä riippuen, mitä olen muiden au pairien kanssa täällä jutellut. Näitä tulikin mieleen niin paljon, että päätin jakaa jutut useampaan postaukseen.
Päivärytmi ja sitä kautta myös
ruokailurytmi - sekä
ruoat ja
ruokailutavat. Arkiaamuina lasten pitää herätä yleensä kahdeksan, viimeistään puoli yhdeksän maissa, ja sitten syödään
aamupalaa, mikä täällä tarkoittaa itse puristettua appelsiinimehua, kaakaota/suklaamaitoa ja pientä leivänkänttyä tai keksiä. Ite en kyllä niillä pärjäisi lounaaseen asti, varsinkin, kun
lounas syödään täällä vasta noin klo 14 - 15 aikoihin. Täällä lapset eivät tule kesken päivän kotiin, toisin kuin monissa muissa paikoissa, vaan syövät lounaan ilmeisesti koululla ja lisäksi kotoa otetaan kouluun mukaan jotain evästä (sämpylä, keksejä tms.). Kuitenkin toisissa osissa Madridia lapset tulee kahden maissa kotiin lounaalle ja palaa sitten vielä pariksi tunniksi kouluun. Täällä lapset pääsee koulusta kai puoli viideltä tai viideltä normaalisti, mutta tällä viikolla M on päässyt jo kolmelta joka päivä (se tosin muuttuu muistaakseni ensi viikolla).
Illallinen syödään aina vasta klo 20 - 21 jälkeen, joskus, lähinnä lomalla ja viikonloppuisin jopa vasta 22-23 maissa. Lähinnä viikonloppuisin saatetaan myös ennen lounasta tai illallista käydä syömässä/juomassa
aperitiiveja jossain läheisessä ravintolassa. Tää tarkoittaa sitä, että vanhemmat ottaa oluet ja lapset limua, ja niiden kera pöytään tuodaan jotain pientä syötävää, pikkuruisia friteerattuja lihoja/kalaa, sipsejä tms. Sen jälkeen mennään kotiin syömään varsinainen ateria. Arkena lasten pitää mennä suoraan ruokapöydästä hampaiden pesun kautta sänkyyn, mikä musta tuntuu vähän oudolta - itse en ainakaan kovin hyvin nukkuisi heti raskaan illallisen jälkeen.
 |
M:n normaali aamupala on jompia kumpia näistä kekseistä vai miksi näitä nyt suomeksi vois kutsua :D Tosi ravitseva aamiainen!
|
Tähän mennessä oon syönyt täällä ihan
kotiruokana mm. paellaa, "hampurilaisia" paahtoleivästä, spagettia makkarakastikkeella tai jauhelihakastikkeella, kalaa ja kanaa friteerattuna, tortillaa, fileepihvejä (A:n vanhempien kotikylältä tuotua lihaa)... Tuntuu ettei täällä syödä juurikaan kasviksia, vain kerran tai pari on ollut salaattia ruoan kanssa, ja sekin on yleensä uitettu öljyssä ja etikassa. Hedelmiä kyllä syödään senkin edestä, aamulla mehuna ja myöhemmin pitkin päivää välipalana, appelsiinia, viinirypäleitä, niitä litteitä "persikoita" (joiden suomalaista nimeä en tiedä), banaania... ja myös usein jälkkärinä. Lisäksi täällä syödään
tosi paljon makeaa, maitokin on suklaamaitoa, kaapit pursuaa erilaisia keksejä ja suklaisia muroja ja vaahtokarkkeja jne. Lounaan ja illallisen jälkeen syödään aina jälkkäri (
postre), joka voi olla vaikka hedelmiä, jogurttia, suklaavanukasta tms.
 |
Jamón elikkä tyypillistä kinkkua, tosta leikataan super ohuita viipaleita ja on kyllä hyvää. |
 |
Paellaa ex-perheen host-isän tapaan, eli tosi rasvaista. Sisältää siis riisiä, jotain lihan paloja ja kanaa/broileria luineen päivineen. Tomaatit lisäsin ite salaatiksi. |
 |
Salmorejo eli kylmänä syötävä sosekeitto, jossa on maistuu ainakin tomaatti ja valkosipuli. Tätä söin eilen täällä uudessa perheessä, ja tykkään tosi paljon, vaikka normaalisti inhoan kylmiä ruokia! Tähän voi heittää vielä leipää tai kinkkua päälle.
|
Muuta ruokailuun liittyvää. Täällä syödään usein vaan haarukalla, eikä veitsiä kateta pöytään lainkaan. Vesi maistuu oudolta, ehkä joiltain kemikaaleilta, mutta siihen tottuu aika äkkiä eikä sitä makua sitten enää edes huomaa. Vettä ei juoda suoraan hanasta, vaan hanavedellä täytetään iso lasipullo, jossa se laitetaan ensin jääkaappiin viilenemään. Lisäksi (ex-perheessä) se vesi piti laittaa siihen pulloon sellaisen epäpuhtauksia suodattavan kannun kautta! Leivän päällä käytetään voita useammin oliiviöljyä ja juoksevaa hunajaa, mikä on mulle kyllä yksi oudoimmista jutuista. Myös jotain tomaattilevitettä (?) laitetaan joskus leivälle. Ylipäänsä oliiviöljyä ja rasvaa muutenkin tungetaan jokaiseen suupalaan, esim. ihan perus tomaattia ja kurkkua sisältävä salaatti ui tarjoilukulhossa öljyssä. Mun edellisessä host-perheessä ei edes tunnettu käsitettä salaatinottimet, vaan jokainen otti sieltä kulhosta tomaatin paloja omalla haarukallaan muiden suupalojen välissä... nam.
 |
Maitoa muovipullossa |
Kaupassa myydään joitain hassuja juttuja, parina esimerkkinä vaikka valmiiksi paahdetut paahtoleivät, jotka on aika pieniä, ehkä puolet normaalista paahtoleipäsiivusta. Maito myydään yleensä muovipulloissa, ei kartonkipakkauksissa niin kuin Suomessa. Monia juttuja myydään kaupassa tosi jättimäisissä säästöpakkauksissa, esim. jogurttipurkkeja voi paketissa tulla kerralla melkein kymmenen kappaletta.
Kaikkiaan oon kuitenkin jo aika hyvin tottunut näihin ruokailu- ja päivärytmeihin. Vaikka tekstistä vois päätellä toisin, niin espanjalaiset ruuat on kyllä maistuneet mulle oikein hyvin! Välillä kaipaan kuitenkin vähärasvaisempaa ruokaa ja esim. äidin tekemiä lihapullia ja jauhelihakastiketta on ikävä... Pitää varmaan joku päivä käydä Ikeassa, kun täällä meidän asuinalueen lähettyvillä sellainen kuulemma on, jos vaikka saisin jotain tuttua syötävää!
Syödäänkö siellä kotiruokana paljon simpukoita tai äyriäisiä tai muuta seafoodia? :D
VastaaPoistaEn oo ainakaan kertaakaan törmännyt näiden reilun kolmen viikon aikana, että syötäisiin! Veikkaan, että se on lähinnä rannikolla tapana :)
Poista